לימודי ראיית חשבון – תנאי קבלה, התמחות, בחינות מועצת רואי חשבון
נכתב בתאריך: 07/10/22 , עודכן בתאריך:26/10/22
לימודי ראיית חשבון – תחילתה של קריירה מוצלחת
מקצוע רואה החשבון יכולה להיות תחילתה של קריירה מצליחה ומזהירה שכן מדובר במקצוע יוקרתי אשר מבטיח גם שכר גבוה ומשתלם
לימודי ראיית חשבון נחשבים ללימודים תובעניים ולא קלים אך בוגרי הלימודים יכולים לצפות לקריירה אשר יכולה להיות מאוד מצליחה וראויה שכן רואי חשבון בישראל זוכים לשכר נאה מאוד. יחד עם זאת, אינכם נהיים רואי חשבון מיד בסיום הלימודים שכן יש לעבור סטאז' ולאחריו להבחן בבחינות הסמכה של רואי חשבון הנחשבים לקשים במיוחד, אך לעוברים בהצלחה מחכה כניסה לעולם תעסוקתי משתלם ועם שכר ראוי.
מטרת הלימודים ומסלולי הלימוד בראיית חשבון
מטרת לימודי ראיית חשבון הינה להכשיר את הסטודנטים לעסוק בראיית חשבון כאשר הלימודים אפשריים ב-2 מסלולים שהינם חד-חוגי ודו-חוגי. במסלולים שהינם משולבים, זוכים הסטודנטים ל-2 תארים (חשבונאות ותחום נוסף כמו כלכלה, מחשבים, מנהל עסקים וכו'). בתום הלימודים על הבוגרים לעבור בהצלחה את מבחני מועצת רואי החשבון בישראל וכן להשלים תקופת סטאז' (התמחות) של שנתיים, כאשר רק לאחר ויעמדו בתנאים אלו יוסמכו הם כרואי חשבון ויוכלו לעסוק בתחום זה.
למי מתאימים הלימודים?
לימודי ראיית חשבון מתאימים בעיקר עבור מי שמביע עניין בתחום העסקים והכלכלה באופן כללי, בעל אופי ריאלי, ניחן ביכולת השקעה, יכולת לעמוד בזמנים ותנאי לחץ ובעל סבלנות רבה. מדובר בתחום לימודים לא קל ובעבודה הדורשת ריכוז, חישובים מורכבים ובעיקר אהבה לתחום הכספי והריאלי.
מה צריך בשביל להצליח בלימודי ראיית חשבון?
זה לא מספיק רק להתקבל למסלול לימודי ראיית חשבון אלא גם צריך להצליח בלימודים, בשביל שיהיה ניתן להתקבל להתמחות בראיית חשבון במשרד רציני ומשמעותי ולאחר מכן לעבור את בחינות מועצת רואי חשבון, בשביל לעסוק בתחום באופן רשמי.
הנה מספר נקודות שיכולות לעזור לכם:
- התמדה ועקביות
- תרגול של החומר
- תשומת לב לכל הפרטים הנלמדים בקורסים
- קריאה מעמיקה של חומרי העיון
- מעבר על מבחנים ישנים
- תכנון נכון של מערכת הלימודים
- זמן פנוי להתכונן למבחנים
- היכרות עם תוכנות רלוונטיות
- הקשבה בשיעורים והשתתפות פעילה כשנדרש
- עמידה בכל תנאי הקורסים הרלוונטיים ובדרישות השונות
נושאי הלימוד
נושאי הלימוד כוללים מגוון רחב של קורסים מרתקים אשר עוסקים בתחומים רבים כמו: דיני מיסים, ניירות ערך, סטטיסטיקה, דיני תאגידים, הכנסות והוצאות, יסודות החשבונאות, משפט מסחרי, התנהלות ארגונית, שוק ההון, דיני עבודה, ניהול דוחות כספיים ופיננסיים, ניהול ושיווק, חשבונאות ניהולית, חשבונאות פיננסית, ניהול סיכונים פיננסיים, כלכלת ישראל, תורת ההחלטות, תורת המשחקים, מיסוי בינלאומי, מיסוי מקרקעין, חקר ביצועים ועוד מגוון רחב של קורסים מעניינים.
ראיית חשבון: תנאי הקבלה, משך זמן הלימודים ועלותם
תנאי הקבלה ללימודי ראיית חשבון משתנים בין מוסדות הלימוד השונים אך באופן כללי נחשבים למאוד נוקשים וגבוהים מאוד. במרבית המקרים, קבלה ללימודים באוניברסיטאות תחייב להציג ציון סביב 670 נקודות בפסיכומטרי וציון משוקלל גבוה בבחינות הבגרות. באשר לקבלה ללימודים במכללות ניתן יהיה להתקבל עם ממוצע משוקלל של 85-80 בבגרויות או לעיתים גם עם ציון של 600 ומעלה בבחינת הפסיכומטרי.
ראיית חשבון תנאי קבלה הם לא פשוטים, בין היתר בגלל שלא הרבה מוסדות בכירים מציעים אפשרות ללמוד את התחום. יחד עם זאת, העובדה שהתנאים אינם פשוטים, מלמדת לא מעט על היוקרה של המקצוע ומי ניגש ללמוד אותו.
כמה זמן נמשכים לימודי ראיית חשבון וכמה זה יעלה לנו?
משך זמן של מסלול לימודים של לימודי ראיית חשבון נע בין 4-3 שנים בהתאם למסלול הלימוד ומוסד הלימודים.
באשר לעלות הלימודים, הם היא משתנה בין מוסדות הלימוד השונים וכך תמצאו מכללות ואוניברסיטאות אשר עלות הלימודים בהן הינה כ-10,000 ש"ח לשנה אך גם מכללות פרטיות אשר בהן עלות הלימודים עולה ל-30,000-20,000 ש"ח לשנה.
חשוב לציין, כמו במקצועות רבים אחרים, גם במקרה לימודי ראיית חשבון יש תמיד אפשרות להמשיך ללימודים מתקדמים, קרי תואר שני ודוקטורט במידת הצורך.
מוסדות הלימוד לראיית חשבון
- אוניברסיטת ת"א – מסלול דו-חוגי עם אפשרות לשילוב עם משפטים
- אוניברסיטת בר-אילן – לימודי חשבונאות לבעלי תואר
- מכללת ספיר – מסלול BA בכלכלה וחשבונאות
- המרכז הבינתחומי הרצליה – מסלול BA במנהל עסקים בשילוב חשבונאות או מסלול ישיר ל-MBA בייעוץ עסקי
- מרכז אקדמי רופין – מסלול BA בכלכלה וחשבונאות
- האוניברסיטה הפתוחה – תואר BA בחשבונאות עם חטיבה בכלכלה או מסלול חשבונאות לבעלי תואר אקדמי
- המרכז האקדמי למשפט ועסקים ר"ג – לימודי חשבונאות לתואר ראשון
- ועוד...
איך ניגשים להתמחות בראיית חשבון?
בישראל יכול לעסוק בראיית חשבון רק מי שהינו מעל גיל 23, עבר התמחות בראיית חשבון מעשית בתחום במשך שנתיים וכן עבר בהצלחה בחינות מועצת רואי החשבון.
הקבלה להתמחות אחרי הלימודים איננה תמיד קלה שכן הרבה מאוד בוגרים בכל שנה מתחרים ביניהם על מספר מקומות מוגבל. לכן, על מנת להתקבל להתמחות בתחום יש לשלוח קורות חיים וגיליון ציונים אל משרדי רו"ח, להגיש קורות חיים דרך חברים אשר עובדים כבר במשרד גדול ואשר ימליץ עליכם ואפילו להגיע פיזית למשרדי רו"ח קטנים ולמסור באופן אישי קורות חיים לאחד השותפים.
כמו כן, ניתן לנסות להתקבל באופן דומה גם להתמחות ברשות המיסים, בנק ישראל והתמחות בחשב כללי. כמו כן, אל תפסחו על מודעות הדרושים להתמחות ושלחו קורות חיים ככל הניתן למוסדות רלבנטיים שצויינו כאן.
איפה אפשר לעסוק בתחום?
בוגרי הלימודים אשר עברו בהצלחה את כל בחינות מועצת רואי החשבון וכן סיימו התמחות בת שנתיים יוכלו להשתלב במגוון מקצועות בשוק העבודה ולעסוק בחברות והארגונים הרבים בתור יועצי השקעות, חשבים, מנהלי כספים, יועצים כלכליים, יועצי מס ועוד. בין החברות והארגונים אשר ניתן להשתלב בהם חברות פרטיות, שוק ההון, חברות ביטוח, חברות ייעוץ אינטרנטי, מוסדות ממשלתיים, תאגידים בינלאומיים ועוד.
מה השכר המקובל בתחום?
השכר ההתחלתי של רואה חשבון נע בין 5,500-4,200 ש"ח בחודש אך הינו עולה בהדרגה עם הניסיון והוותק. כך, ניתן להגיע למשכורות ממוצעות של כ-10,650 ש"ח בחודש במשרד קטן, 23,550 ש"ח בחודש לשותף בכיר במשרד קטן ועד משכורות של 48,310 ש"ח בחודש של רואי חשבון בתל אביב אשר הינם שותפים בכירים במשרד גדול.
לאחר לימודים תובעניים וקשים אל תתייאשו אם אינכם מוצאים מקום להתמחות במהרה והמשיכו לשלוח קורות חיים ולהפגש עם מעסיקים פוטנציאליים.